Stock materiaal in uw videoproductie

Sinds enige jaren ben ik bezig om een gigantische collectie aan stockmateriaal aan te leggen. Inmiddels heb ik vele onderwerpen gefilmd en staan er meer dan 8000 shots online te wachten om ergens ter wereld gebruikt te worden in een videoproductie.

Stock footage is beeldmateriaal wat gemaakt is voor producenten, nieuwsprogramma’s, commercials, filmmakers, documentairemakers en bedrijven.

Stock footage is er in verschillende vormen. De meest bekende vorm is foto’s. Maar u kunt ook muziek, videobeelden, geluidseffecten, After-effects templates en illustraties vinden. Het materiaal is kant en klaar en kan elk moment ingezet worden. Daarbij is het relatief goedkoop. U hoeft namelijk zelf niet de beelden te gaan filmen of laten filmen. U hoeft geen camerateam op pad te sturen en u bepaalt zelf welke shots u wilt gaan gebruiken. Stock is vooral handig bij naderende deadlines.

Stock footage is ook handig als u een presentatie moet geven. U kunt snel zoeken naar uw onderwerp en het materiaal downloaden om te gebruiken in bijvoorbeeld uw power-point-presentatie.

Er zijn 4 sites die in mijn ogen de beste stock sites zijn:

U kunt er (bijna) alles op vinden en de shots zijn niet duur. Sommige shots zijn zelfs gratis. De interface is makkelijk en u komt niet voor verassingen te staan. De sites die stock aanbieden hanteren een grote kwaliteitscontrole. Er komen dus geen lelijke shots op te staan die onscherp zijn, niet stabiel zijn en rare kleuren hebben. Ook wordt er gekeken naar personen die in beeld komen. Daar wordt een quitclaim aan toegevoegd door de maker van het beeld. Verder mogen er geen merken in beeld komen. U krijgt dus geen juridische problemen bij het gebruik van zo’n shot.

Andere bekende stock sites zijn Gettyimmages en Clipcanvas. Er zijn nog veel meer stocksites te vinden op het internet. Gewoon een kwestie van even goed Googlen en u wordt ermee overspoeld.

Ik ben zelf zeer actief op het gebied van stock video. Ik bedenk continue onderwerpen die ik kan gaan filmen. De filmpjes die ik maak variëren van 15 tot 30 seconden. De onderwerpen zijn uiteenlopend. Zo heb ik vele shots van natuur en dieren maar ook van lopende banden in fabrieken of gewoon het snijden van een tomaat in de keuken.

De top 3 van mijn meest verkochte stockshots: 

Piano close up:

Cheese moves on assembly line, closeup:

Fireplace in hotel:

Wat een nadeel kan zijn van stock footage is dat elk shot overal ter wereld ook door iemand anders gebruikt kan worden. Wilt u een video helemaal gericht op uw bedrijf waar shots in zitten die niemand anders heeft, dan is het beter om hier een professional voor in te schakelen.

Lukt het niet met de montage van uw stockshots? Of wilt u liever een video op maat?
RJ-Creations helpt u graag met onze passie, creativiteit en jarenlange ervaring op het gebied van videoproducties.

– Robin Jongerden

 

Tagged: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Contact