Filmen met DSLR: de voor- en de nadelen

DSLR voor en nadelen
Tegenwoordig worden de meeste (televisie)-commercials opgenomen met een DSLR camera. Ik film zelf sinds 2012 met een Canon DSLR camera en heb de overstap gemaakt omdat de kwaliteit van de shots super professioneel is, ik niet meer hoef te slepen met een zware camera & statief en snel kan wisselen van objectief.

Het vergt wel enige oefening voordat u de DSLR goed kunt bedienen maar als u het onder de knie heeft dan wordt u beloont met een super mooi resultaat. In dit blog ga ik enkele voor- en nadelen bespreken over het filmen met de spiegelreflexcamera.

Voordelen:

– Lagere kosten
– Filmen in Full-HD (1920×1080)
– Kleine scherpte diepte
– Snel wisselen van objectieven
– Klein, compact en onopvallend

Nadelen:

– Alles handmatig instellen
– Geen autofocus (op sommige modellen na)
– Randapparatuur nodig (zoals een externe audiorecorder)
– Geen goede viewfinder voor het filmen.

Ik vind het woord nadelen nogal negatief klinken. Ik zie de nadelen van het filmen met een DSLR ook niet als een beperking. Er zijn namelijk oplossingen voor. Eerst maar eens wat dieper ingaan op de voordelen:

De kosten zijn laag en filmen met een DSLR is daarom toegankelijk voor een groot publiek. Ik ben zelf erg te spreken over de modellen van Canon en film meestal met de Canon 5D of de 600D. De eerste is een Full-Frame camera en de 2e een half-frame. Het verschil hiertussen heeft te maken met de grootte van de sensor. Op Photofacts kunt u hier meer over lezen.

Het instapmodel van Canon(de 550D) met een 18-55 kitlens heeft u al rond de € 500,- Voor dit geld kunt u direct aan de slag! De Canon 5D is het paradepaardje van Canon en de body van het nieuwste model kost al gauw € 2500,-. U kunt het net zo duur maken als u maar wilt.

Met een DSLR camera filmt u in Full-HD met een beeldverhouding van 1920x1080p.
Superscherpe opnames! De meeste tv zenders zenden nog steeds uit in 720×576 dus met Full-HD loopt u voor op de broadcast industrie. Ik heb enkele van mijn producties terug gezien in de bioscoop en sta elke keer weer versteld van hoe scherp de beelden op het grote doek worden weergegeven. Ik kan dan haast niet bevatten dat er uit zo’n kleine camera, zulke mooie beelden kunnen komen. Wilt u nog een stap verder gaan, dan kunt u kiezen voor een 4K camera zoals de Panasonic GH4.

Voor mij is het grootste voordeel van filmen met een DSLR de kleine scherptediepte.
Een term die wel eens verkeerd begrepen wordt. Met kleine scherptediepte bedoel ik dat het onderwerp scherp is en de achtergrond onscherp. Hiermee haalt u het onderwerp meer naar voren. Met een grote scherptediepte is meestal alles scherp wat u in beeld heeft. U kunt met de DSLR veel dichter op het onderwerp komen en het scherpte-diepte effect toepassen vanaf enkele centimeters verschil. Hieronder 2 voorbeelden:

scherptediepte

Met de DSLR kunt u snel wisselen van objectief. Er zijn vele mogelijkheden op het gebied van objectieven. zoals de:

– Standaard
– Macro
– Groothoek
– Fisheye
– Telelens
– Tilt-shift

Wilt u meer weten over wat het verschil is tussen deze objectieven dan is dit artikel op Photofacts interessant om te lezen.

Macro vs fisheye

Een DSLR camera is klein, compact en onopvallend. Vroeger liep ik te slepen met een grote koffer waar de studiocamera inzat. Daarbij nog een grote tas met zwaar statief. Want die grote camera kan niet op een normaal statiefje gezet worden. Nu met de DSLR heb ik een kleine rugtas waar de camera inzit en waar ik ook nog 3 extra lenzen, accu’s, filters, oplader etc… in kwijt kan. Samen met een kleiner statief ben ik zeer mobiel en kan ik snel alles opbouwen voor de opnames. De compacte vorm biedt het voordeel dat ik in elk hoekje kan kruipen. Dit maakt het makkelijk om in kleine ruimtes te filmen. Met de GROTE camera moest ik al snel 2 meter van mijn onderwerp af staan en met de DSLR kan ik veel dichterbij komen.

Dan zijn er nog steeds veel mensen die denken dat ik foto’s aan het maken ben. Dat is erg handig op bijvoorbeeld events, congressen of andere bijeenkomsten. De mensen reageren normaal op de kleine camera en gaan al snel door met waar ze mee bezig waren. Met de GROTE camera liepen mensen vaak weg of werden een beetje cameraschuw. Het is dus veel makkelijker om een goede impressie te filmen van events.

De nadelen:

“Ik moet alles handmatig instellen.” Tja, dit kan als nadeel worden gezien. Als u gewoon maar een beetje in de rondte wilt filmen dan kunt u misschien beter de camcorder erbij pakken. Het is even oefenen voordat u de DSLR onder de knie heeft maar ik vind het juist een voordeel om alles handmatig in te stellen. Met name omdat u volledige controle heeft over hoe het plaatje eruit komt te zien. Wilt u het onderwerp scherp en de achtergrond wazig, zet dan uw diafragma op een laag getal. Wilt u alleen het koffiekopje op tafel scherp, dan stelt u daarop scherp. Als alles automatisch gaat dan heft u dus geen controle over het resultaat.

Instellen camera

Op sommige modellen na heeft de DSLR geen autofocus. Hier moest ik het meeste aan wennen in het begin. Als u gewend bent dat de camera de focus regelt dan is alles wat u filmt wel redelijk bruikbaar. Let dus goed op als u iets gaat filmen met de DSLR dat het onderwerp scherp is. Ik doe dit door voordat ik op record te druk even (digitaal) in te zoomen op mijn onderwerp, scherp te stellen en dan weer naar mijn kader te gaan. Na een paar keer oefenen wordt dit een automatisme. Tijdens het filmen wil het onderwerp nog wel eens verplaatsen. Zeker als u personen filmt.

Ik heb sinds een tijdje Magic Lantern op mijn camera geïnstalleerd. Hier zitten vele handige functies in zoals focus peaking. Als u filmt ziet u in het scherm allemaal gekleurde stipjes op hetgeen wat scherp is. Hiermee kunt u dus makkelijk met de hand bijfocussen als het onderwerp verplaatst.

Als ik echt een nadeel moet benoemen van de DSLR dan is het wel de slechte audiokwaliteit. De microfoon in de camera is een vrij simpel microfoontje en prima voor privégebruik. Maar als u echt goede audio wilt dan raad ik aan om een externe audio-recorder te gebruiken. Een simpel maar super goede recorder is de ZOOM H1. Deze kunt u bovenop uw camera zetten. Wilt u nog een stapje verder dan is de ZOOM H6n een top recorder. Hier zitten 4 XLR aansluitingen op waardoor u elke professionele microfoon of andere elementen erop aan kan sluiten. De recorder heeft zelf ook een perfecte stereomicrofoon.

Externe Audiorecorders

Het kost in de montage wel iets meer tijd als u een externe audio recorder gebruikt. U moet namelijk het geluid synchroon leggen aan het beeld. Een tip hiervoor: zet de camera en geluidsrecorder tegelijk aan en klap voor het ‘actie-moment’ even in uw handen. In de montage ziet u dan op de geluidssporen een piek die u gelijk kunt leggen.

Hoewel een spiegelreflex wel een zoekertje heeft voor het maken van foto’s zult u bij het filmen altijd op het LCD scherm moeten kijken. De spiegel staat namelijk continu open bij het filmen. Als u buiten filmt dan kan dat, vooral als het zonnig is, erg lastig zijn. U ziet niet goed wat scherp is en of u wel of niet overbelicht bent. Ook hier is een oplossing voor, namelijk de viewfinder. Deze zet u op het LCD en er zit een vergrootglas in. U heeft geen last meer van de zon en u ziet alles een stukje groter.

Viewfinder

Er zijn vele accessoires voor de spiegelreflexcamera. Ik raad altijd aan om vanaf statief te filmen. Het liefst met een fluid-head zodat u altijd strakke steady beelden maakt. Wilt u niet slepen met een statief dan kunt u ook de camera op een shoulder rig zetten. Hiermee bent u zelf het statief en rust de camera op uw schouders. Voor de gelikte filmshots zijn er dolly’s en sliders. Dit zijn vaak dure systemen. Echter als u een beetje handig bent kunt u er makkelijk en goedkoop zelf een maken. Op internet staan vele filmpjes over hoe u zelf goedkope systeempjes kunt maken voor uw camera. Zelf met LEGO kunt u uw eigen accessoire maken.

Hoe dan ook, filmen met DSLR is TOP! Ik raad het iedereen aan die mooie cinematische shots wilt maken en video’s die qua kwaliteit ver boven de massa uitsteken. Wilt u liever geen tijd steken in het leren filmen met de DSLR maar toch een professionele video, dan kunt u uiteraard bij RJ-Creations terecht. Met onze passie, creativiteit en jarenlange ervaring helpen wij u graag om iets moois te maken.

– Robin Jongerden

 

 

 

 

Tagged: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Contact